luni, 12 septembrie 2016

Început de an școlar, 2016-2017, la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate

Se intonează Imnul Național al României


Mesaj de început de an școlar

Dragi copii și elevi, stimați părinți, stimați colegi, stimați invitați

Foarte aglomerat acest început de an școlar. Anunțarea și pregătirea concursului pentru funcțiile de director, organizarea consfătuirilor etc., tot felul de activități care ne fură timpul. Îmi cer scuze că nu pot fi prezent, dar cu sufletul sunt alături de toți.
Sâmbătă am participat la festivitatea de deschidere a anului școlar organizată de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România. Acolo am văzut un scurt film: o mamă primește scrisoare de la școala fiului ei. Citește scrisoarea, se cutremură, dar apoi îi spune fiului că i s-au scris următoarele: ”Fiul dvs. este un geniu. Școala nu-l poate pregăti cum trebuie, pregătiți-l acasă.” Și și-a educat, învățat copilul acasă.
Au trecut anii, mama a murit, fiul a găsit, printre alte lucruri rămase de la dânsa, și acea scrisoare. Și citește: ”Fiul dvs. este retardat mintal. Școala nu-și poate asuma pregătirea lui, pregătiți-l acasă.”
Copilul a fost Thomas Alva Edison, inventatorul becului electric și a multor altor lucruri. Iubirea și credința mamei au făcut – dintr-un copil apreciat de școală ca fiind retardat – un geniu. Căci mama l-a iubit și a crezut că este posibil, iar copilul a crezut ceea ce i-a spus mama sa. De așa ceva sunt în stare iubirea și credința.

Dragi elevi și copii,
Credeți în ceea ce vă spun părinții și dascălii voștri! Ei vă iubesc și, cu credință, fac totul ca toți să deveniți, dacă nu genii, în orice caz oameni buni, să aveți cunoștințele necesare pentru o viață bună.  Și arătați că această iubire și această credință nu sunt zadarnice. Einstein a spus cândva: ”Toată lumea știe că unele lucruri nu se pot realiza, până ce se găsește cineva, care nu știe asta, și le face.” Fiți voi cei care nu știți aceasta. Și asta, aici, pe aceste meleaguri.
Vă doresc să aveți un an școlar plăcut, cu rezultate frumoase atât la învățătură, cât și la celelalte activități din școală și din afara acesteia.

Stimați părinți,
Sunt convins că Dvs. toți aveți sufletul asemenea mamei lui Edison: vă iubiți copii, credeți că ei sunt în stare să învețe, să se dezvolte, să devină oameni buni, de valoare. E adevărat că nu toți, la toate disciplinele de studiu. Vă rog să vă încurajați, susțineți copiii, ca să poată deveni oameni buni, cetățeni responsabili.
Vă doresc și dvs. multă răbdare și perseverență și, mai ales, multă dragoste pentru copiii dvs.

Stimați colegi,
Și pentru Dvs., pentru voi, are un mesaj întâmplarea lui Edison. Învățând, educând cu iubire și credință, să scoateți la iveală aptitudinile, capacitățile fiecărui copil, să-l ajutați să devină o personalitate împlinită, responsabilă, autonomă. Filozoful Kant a scris: ”Copilul să nu învețe gânduri, ci să învețe a gândi.” La asta vă rog să fiți atenți, în acest sens să acționați.
Pentru aceasta vă doresc multă sănătate, multă răbdare, și multă, multă dragoste pentru copiii/elevii pe care îi aveți în grijă.
Cu stimă pentru toți,

Inspector școlar general
Gârbea Petru

Miercurea Ciuc, 11 sept. 2016






AMINTIRI DIN VACANȚĂ


Proiect Erasmus+

  Un grup de elevi de la Liceul "Miron Cristea" Subcetate -Alexandra Dobrean, Mădălin Cotfas, Răzvan Urzică, Răzvan Doţi, Marian Lung - , împreună cu alţi doi tineri din comuna Gălăuţaş, însoţiţi de doamna profesoară Mirela Szocs au participat la un proiect Erasmus+ numit "Open your eyes", în Ungaria, orașul Tiszafured.
  În decursul a 10 zile pline de activităţi, tinerii români au legat puternice prietenii şi conexiuni cu alţi tineri din ţări ca Ungaria, Macedonia şi Slovenia.
  Activitățile din primele zile aveau ca temĂ principală integrarea şi cunoaşterea reciprocă a participanților. În următoarele zile s-au organizat activități bazate pe team building.
  În final, fiecare participant a primit un certificat Youthpass care atestă participarea într-un proiect Erasmus+.
  Experiența Erasmus+ este şi va fi una de neuitat în anii ce urmează pentru noi toţi.
Ana-Alexandra Dobrean, XII




 





”Școală de vară” la Liceul ”Miron Cristea”



        În decursul a 3 zile -7, 8, 9 august- elevii voluntari de la Liceul ”Miron Cristea” au contribuit la integrarea în activități extrașcolare a elevilor mai puțin norocoși, sponsorizat de asociația ”TRELEX-ROUMANIE”.
        Sub îndrumarea doamnelor profesoare Sanda Vodă, Adriana Mîndru, Daniela Buzilă, Bogdan Pulhac, Elisabeta Moldovan, Anișoara Balog, Anamaria Kerestesz, elevii și voluntarii au participat în prima zi la cercuri de creație - pictură pe piatră de râu, origami, quilling, pictură decorativă pe obiecte din sticlă.
În cea de-a doua zi participanții proiectului au vizitat ”Casa Padurii” din Ditrău, Muzeul de mineralogie și zoologie "Tarisznyás Márton" din Gheorgheni, peștera Șugău din Voșlobeni.
Vineri, în ultima zi, elevii s-au împarțit în două grupe, unii au amenajat colțul ecologic al școlii, au decorat băncuțele din curtea interioară, iar ceilalți elevi au gătit, în parallel, iahnie de fasole și gogoși cu ciocolată.
Scopul acestui proiect a fost de a învăța lucruri noi, de a ne descoperi aptitudini, de a lega prietenii, de a munci în echipă, de a ne respecta indiferent de condiție.
                                               Alexandra Dobrean,  XII





Foto: Alexandra Dobrean, Liviu Sbanca

Niciun comentariu: